Navigatie overslaan
DESK+

Log in bij DESK+

Ga naar DESK+
Dataroom

Login in de dataroom

Ga naar de dataroom

Huur­prijs­band­breed­tes

In 2023 zijn de huurprijzen van huurwoningen in de vrije en sociale sector gestegen. Ondanks de aangekondigde middenhuurregulering wordt verwacht dat de huurprijzen in 2024 verder zullen stijgen. Een aantal oorzaken hiervan zijn:

Optimalisatie

Door veranderende marktomstandigheden richten verhuurders zich meer op de optimalisatie van het woningbezit. Eén van de belangrijkste aspecten van optimalisatie is verduurzaming. In het woningwaarderingsstelsel (WWS) heeft het energielabel een groot aandeel in het bepalen van de maximale huurprijs. Daarnaast blijkt dat huurders de totale huisvestingslast belangrijker vinden dan alleen de kale huurprijs. Hierdoor speelt een goed energielabel een steeds belangrijkere rol, waardoor de huurprijzen van woningen met een goed energielabel sterker zijn gestegen dan woningen met een minder goed energielabel.

WOZ-waarde

Een tweede factor die een grote invloed heeft op de maximaal toegestane huurprijs volgens het WWS is de WOZ-waarde. Door een gemiddelde stijging van de WOZ-waardes in Groningen, Assen, Leeuwarden en Zwolle van 15%, zijn de huurprijzen in de sociale sector gestegen.

Indexaties

In 2023 zijn de huurprijzen van verhuurde woningen in de vrije sector geïndexeerd met maximaal 4,1%; voor sociale huurwoningen betrof dit 3,1%. In 2024 is de beoogde indexatie 5,5% in de vrije sector en 5,8% in de sociale sector.

Schaarste

Door de groeiende schaarste aan (huur)woningen neemt de druk op de huurwoningmarkt toe. Dit resulteert in een sterke stijging van de huurprijzen in de vrije sector. Dit is voornamelijk waarneembaar in de grotere steden in Noord- en Oost-Nederland.