Navigatie overslaan
DESK+

Log in bij DESK+

Ga naar DESK+
Dataroom

Login in de dataroom

Ga naar de dataroom

Sale and leaseback

Met sale en leaseback kunt u uw vastgoed te gelde maken en uw balans- en liquiditeitspositie verbeteren. Door deze financiële verbeteringen heeft u de mogelijkheid om investeringen te doen in uw onderneming. Ook kan sale en leaseback gelden als pensioenvoorziening voor u als ondernemer en/of ter voorbereiding zijn op de verkoop van uw onderneming. Een sale en leaseback traject kan ook zorgen voor onnodige moeilijkheden, dit kunt u voorkomen door een professionele en ervaren partij aan uw zij te hebben. Wij ondersteunen u graag.

Wat is sale and leaseback

Sale en leaseback is een proces waarbij een gebruiker een vastgoedobject verkoopt aan een nieuwe eigenaar en deze vervolgens als huurder terughuurt van de nieuwe eigenaar. DeenKoopmans initieert, structureert en begeleidt zowel de verkoop als het terughuren van het vastgoed.

Uw kantoorgenoten en de andere gebruikers van het gebouw merken er niets van. Uw accountant wel – om de ineens veel gunstiger financiële reserves.

Waar moet een gedegen sale en leaseback aan voldoen?

Bij een sale en leaseback traject gaan koper en verkoper in de toekomst een langdurige relatie aan. Om de meest duurzame relatie tussen beide partijen te creëren, moeten alle aspecten vanuit beide perspectieven worden besproken.

DeenKoopmans begeleidt dit gehele traject om uiteindelijk voor beide partijen een goed resultaat te bieden.

De voordelen van sale en leaseback

Met sale en leaseback kunt u uw vastgoed te gelde maken en uw balans- en liquiditeitspositie verbeteren. Door het verbeteren van uw balans- en liquiditeitsprognose heeft u de mogelijkheid om investeringen te doen in uw onderneming. Ook kan sale en leaseback gelden als pensioenvoorziening voor u als ondernemer en/of ter voorbereiding zijn op de verkoop van uw onderneming.

 • Verbeteren balans- en liquiditeitspositie;
 • Mogelijkheid om investeringen te doen in uw onderneming;
 • Eventueel pensioenvoorziening voor u als ondernemer;
 • Ter voorbereiding op verkoop van uw onderneming.

Zo werkt het

De eerste stap in het sale-leaseback traject is het bespreken van uw persoonlijke wensen en voorkeuren. Wensen en voorkeuren kunnen zijn, per wanneer u het vastgoed terug wilt huren, met welke partijen u wilt samenwerken, wilt u een gedeelte terughuren of het volledige pand?

Naast deze voorkeuren bespreken we ook uw bedrijfsbelangen en uw doelstellingen aangaande de sale en leaseback.

Vervolgens wordt uw portefeuille of vastgoed geanalyseerd om een plan van aanpak op maat op te stellen.

Wanneer wij samen met u aan de slag gaan met de sale en leaseback van uw portefeuille of vastgoed, voeren wij als eerste een sales due diligence uit. Hierdoor weten wij precies wat u gaat verkopen en uiteindelijk terug gaat huren.

Vanuit het verkooponderzoek zullen we alle commerciële en juridische verkoopdocumentatie voorbereiden, zodat we deze tijdens het proces aan potentiële kopers kunnen verstrekken via onze beveiligde dataroom.

Zodra een koper zich heeft gemeld, gaan we met u en de potentiële koper in onderhandeling om tot overeenstemming te komen. Uiteindelijk wordt er zowel een koop- als huurovereenkomst opgesteld en worden verdere afspraken geformaliseerd.

Tot slot begeleiden wij u door het gehele traject, inclusief de juridische oplevering van het vastgoed bij de notaris en de oplevering van het gehuurde.

 • De eerste stap is het in kaart brengen van uw persoonlijke voorkeuren en wensen. Als toekomstige huurder dient u een duurzame relatie op te bouwen met de koper. Door vooraf vast te stellen wat uw voorkeuren en wensen zijn, ontstaat dit makkelijker.

 • Om een goed beeld te krijgen van uw vastgoed of portefeuille, analyseren we deze van top tot teen. Denk hierbij aan het in kaart brengen van de energielabels, huurstromen en marktrendementen. Daarnaast worden ook de juridische belemmeringen, realistische huurprijzen en de potentie van het pand onderzocht.

 • Wanneer uw vastgoed voor ons duidelijk is, stellen wij een persoonlijk plan van aanpak op. Hierdoor is het voor u duidelijk wat wij doen om de juiste afstemming tussen verkoopresultaten en huurvoorwaarden te genereren.

 • Wanneer de verkoop is gestart van uw vastgoed zal er allereerst een verkoop due diligence worden uitgevoerd. Dit doen wij om niet tegen verrassingen aan te lopen gaandeweg het dispositietraject.

 • Tijdens een sale en leaseback worden gevoelige documenten gedeeld met geselecteerde partijen. Om ervoor te zorgen dat hier discreet mee omgegaan wordt, stellen wij op voorhand juridische documentatie op. Via onze beveiligde dataroom verstrekken wij de verzamelde verkoopdocumentatie aan geselecteerde partijen. Zo zijn uw gegevens altijd veilig.

 • Koper en verkoper dienen het eens te worden over de koopprijs en huurvoorwaarden. Wij onderhandelen namens u om het beste resultaat voor u te behalen.

 • Wanneer er een overeenstemming tussen u en de koper tot stand is gekomen, stellen wij de koopovereenkomst op. De laatste stap in het dispositietraject is de juridische levering. Dit betreft het passeren van de akte van levering bij de notaris, zodat uw vastgoed een nieuwe eigenaar krijgt.

Ontwikkelingen binnen sale and leaseback

Veranderde kwalitatieve vraag

De wensen en eisen van de eindgebruikersmarkt blijven veranderen, denk hierbij bijvoorbeeld aan een energiezuinige woning of bedrijfspand. Door onze ervaring en kennis van de markt weten wij wat de kwalitatieve vraag is. Zo verwerven we een toekomstbestendig product.

Wetswijzigingen

De invloed van de overheid op de vastgoedmarkt neemt toe, maar veel vastgoedeigenaren zijn onduidelijk over de invloed hiervan en hoe hierop te reageren. Wij geven advies hoe hiermee om te gaan.

Voor welk type organisatie is sale and leaseback relevant?

Sale and leaseback is relevant voor:

Valkuilen binnen sale and leaseback

Valkuilen binnen een sale en leaseback traject kunnen zijn wanneer er een verkeerde verhouding is tussen de verkoopprijs en de resulterende huurprijs en eventuele afspraken. Daarnaast kan het zijn dat u de controle over het verkoopproces verliest, waardoor u als verkoper mogelijk niet het optimale verkoopresultaat behaalt, bijvoorbeeld door een verkeerde positionering in de markt. Bovendien is ook het niet of te laat vaststellen van risico's en uiteindelijk de verkeerde partij kiezen een valkuil.

Dit doen wij anders; wij hebben veel ervaring op alle gebieden van commercieel vastgoed en beschikken over een groot netwerk van geselecteerde partijen. Onze vastgoedprofessionals beschikken over een brede kennis van zaken, zodat uw vastgoed het best mogelijke verkoopresultaat behaalt.

Meest gestelde vragen over sale and leaseback

Wanneer is een sale en leaseback interessant?

Wanneer uw bedrijf extra kapitaal nodig heeft om te groeien of om de kapitaalstructuur te verbeteren. Wanneer u zich als ondernemer en vastgoedeigenaar wilt focussen op uw core business.