Navigatie overslaan
DESK+

Log in bij DESK+

Ga naar DESK+
Dataroom

Login in de dataroom

Ga naar de dataroom

De ISDE

De ISDE, ofwel Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing, beperkt direct de investeringskosten. De meesten zullen hiervan hebben gehoord bij het installeren van zonnepanelen. Het rijk heeft €30 miljoen vrij gemaakt voor het installeren van zonnepanelen en windturbines.

De ISDE, ofwel Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing, beperkt direct de investeringskosten. De meesten zullen hiervan hebben gehoord bij het installeren van zonnepanelen. Het rijk heeft €30 miljoen vrij gemaakt voor het installeren van zonnepanelen en windturbines. Wist u echter dat er ook €228 miljoen aan budget is voor warmtepompen, zonneboilers, isolatie en het aansluiten op warmtenetten? Sterker nog, vanaf begin dit jaar geldt een verhoogd subsidiebedrag op zonneboilers, isolatiemaatregelen en warmtepompen. Op dit moment ontvangt u minimaal €500 subsidie voor een warmtepomp. Afhankelijk van het type dat u kiest kan dit bedrag echter oplopen tot ruim boven de €10.000. Voor eigenaren die van het gas af willen is dit een erg interessante ontwikkeling. Wel is het belangrijk dat u, net als bij andere maatregelen, het juiste type warmtepomp kiest dat bij u past en dat deze op de apparatenlijst staat.

De procedure voor het aanvragen is relatief eenvoudig, wel zitten er een paar haken en ogen aan. Het belangrijkste is dat u de subsidie pas kan aanvragen nadat u de installatie heeft gekocht en laten installeren door een bouw(installatie)bedrijf. Bewaar hier o.a. de facturen, het betaal- en installatiebewijs goed van. De voorwaarden voor de subsidie en de bedragen variëren, dus het loont zich om dit voor de tijd uit te (laten) zoeken. De subsidie vraagt u (of een intermediair) aan bij het RVO.