Navigatie overslaan
DESK+

Log in bij DESK+

Ga naar DESK+
Dataroom

Login in de dataroom

Ga naar de dataroom

Woning­markt­ont­wik­ke­lin­gen 2023 – 2024

Onlangs hebben we in de recente infographic de ontwikkelingen binnen de woningbeleggingsmarkt gepresenteerd. In deze post duiken we dieper in de trends van 2023 en de forecast van 2024.

Duurzaamheid: Tijdens de energiecrisis in 2023 werd de groeiende vraag naar duurzaam vastgoed nog duidelijker merkbaar. Dit kwam niet alleen door de betere financierbaarheid en gezondere verhouding tussen energielasten en kale huur, maar ook door de maximale huurprijs die gevraagd mag en kan worden. Met de beoogde middenhuurregulering en modernisering van het woningwaarderingsstelsel in 2024 zal het belang van verduurzaming verder toenemen.

Transacties: De daling in transacties in 2022 heeft zich doorgezet in 2023. De voornaamste redenen hiervoor waren een blijvende stijging van de rentes, overdrachtsbelasting en politieke en mondiale onrust. Door stabilisatie van de rentes en de verwachting dat er meer zekerheid vanuit de politiek komt, verwachten we dat transacties gaan toenemen.

Mismatch: De snelle verandering van het investeringsklimaat in 2023 heeft geresulteerd in een sterke daling van de betaalbaarheid van vastgoed. Hierdoor is er een mismatch ontstaan tussen kopers en verkopers.

Renteverlaging: Door de dalende inflatie wordt per medio 2024 een renteverlaging van de Europese Centrale Bank verwacht.

Nieuwbouw: Ondanks de verwachte positieve ontwikkelingen binnen de beleggingsmarkt blijft de oplevering van nieuwbouwprojecten in 2024 relatief laag. Dit is het resultaat van uitgestelde startbouwfases in 2022 en 2023.

Meer weten of benieuwd naar de andere ontwikkelingen? Houd dan onze pagina in de gaten, later deze week zoomen we in op een ander onderdeel van de analyse.