Navigatie overslaan
DESK+

Log in bij DESK+

Ga naar DESK+
Dataroom

Login in de dataroom

Ga naar de dataroom

Duur­zaam­heidstip 3: Subsidies

Naast besparende maatregelen willen we graag een ander belangrijk aspect belichten: financiële ondersteuning in de vorm van duurzaamheidssubsidies. Subsidies zijn goede middelen voor het ondersteunen van duurzame projecten en innovaties, waardoor de drempel om te verduurzamen lager wordt.

Hier zijn enkele subsidies en programma’s welke beschikbaar gesteld zijn:

1. Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE): Woningeigenaren en zakelijke gebruikers kunnen bij de verduurzaming van een woning of gebouw gebruik maken van de ISDE. De subsidie geldt voor diverse maatregelen zoals een zonneboiler, warmtepomp en isolatiemaatregelen.

2. Energie-investeringsaftrek (EIA): Deze investeringsaftrek stimuleert bedrijven om te investeren in energiebesparende maatregelen en duurzame energieprojecten. Hiermee kunt u tot 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.

3. Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL): MIA en VAMIL bieden fiscale voordelen voor investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Dit kan variëren van gebouwgebonden maatregelen tot maatregelen welke betrekking hebben op de bedrijfsprocessen.

4. Regionale subsidies: Verschillende regio's bieden specifieke subsidies voor duurzaamheidsprojecten. Controleer bij uw lokale overheid welke mogelijkheden er zijn.

5. Innovatiekredieten: Via programma's zoals de Innovatiekredieten van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kunnen bedrijven financiering verkrijgen voor onderzoek en ontwikkeling met grote technische risico’s en een goed marktperspectief.

Met dit laatste duurzaamheidsinzicht hebben we de Nationale Klimaatweek reeks afgerond. Heeft u vragen of bent u benieuwd naar wat onze Duurzaamheidsconsultants voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.