Navigatie overslaan
DESK+

Log in bij DESK+

Ga naar DESK+
Dataroom

Login in de dataroom

Ga naar de dataroom

Duur­zaam­heidstip 2: Het toepassen van een warmtepomp

Warmtepompen bieden een milieuvriendelijke manier om utiliteitsgebouwen te verwarmen en te koelen. De voordelen van een warmtepomp zijn onder andere de kosten- en energiebesparing. Met een warmtepomp is het gebouw gemiddeld gezien namelijk minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, dit vermindert de CO2-uitstoot.

Er zijn twee manieren voor het toepassen van een warmtepomp:

1. Hybride warmtepompsysteem: Dit systeem combineert een warmtepomp met een bestaande verwarmingsketel, meestal op gas. Het werkt optimaal in gebouwen waar de bestaande verwarmingsinstallatie nog goed functioneert.

2. All electric warmtepomp: In dit geval wordt de traditionele verwarmingsketel volledig vervangen door een warmtepomp. Dit is de meest duurzame optie, maar het vereist een grotere investering.

Het is belangrijk op te merken dat een warmtepomp pas echt interessant wordt wanneer de isolatiewaarde van het gebouw goed op orde is. Een goed geïsoleerd gebouw behoudt warmte beter en maakt de warmtepomp efficiënter, wat resulteert in aanzienlijke energiebesparingen. Daarom is het raadzaam om eerst de isolatie van het gebouw te optimaliseren voordat u een warmtepompsysteem overweegt.

Vrijdag sluiten we de week af met inzichten in duurzaamheidssubsidies.